Associacions de jutges i fiscals i sindicats policials creuen que la prohibició d’exhibir la bandera independentista catalana a la final de la Copa del Rei és de dubtós encaix legal i, sobretot, de difícil aplicació, alhora que pot fomentar el contrari del que es pretén.

 El Govern estatal ha prohibit als assistents a la final de la Copa del Rei que disputaran diumenge el Barcelona i el Sevilla al Vicente Calderón de Madrid introduir banderes estelades, una decisió que ha motivat la protesta de la Generalitat, el president, Carles Puigdemont, ha anunciat que no anirà al partit.

L’Executiu espanyol ha decidit prohibir l’exhibició de les banderes independentistes catalanes en entendre que la llei de l’esport prohibeix aquest tipus de símbols, segons han explicat fonts de la Delegació del Govern a Madrid.

Cal a dir, d’entrada que no es tracta ben bé de la llei de l’esport sinó de la llei contra la violència en l’esport la qual prohibeix “l’exhibició en els recintes esportius, als seus voltants o als mitjans de transport organitzats per acudir-hi de pancartes, símbols, emblemes o llegendes que, pel seu contingut o per les circumstàncies en què s’exhibeixin o s’utilitzin d’alguna forma incitin o ajudin a la realització de comportaments violents o terroristes, o constitueixin un acte de manifest menyspreu a les persones participants en l’espectacle esportiu“.

Ara bé, contràriament del que s’indica, actualment no està prevista prohibició específica en la Llei contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport. Així com tampoc està recollida de forma explícita en el Codi Disciplinari de la RFEF, organisme que organitza la competició.

Dues qüestions significatives envolten la final d’aquest diumenge a l’Estadi matalasser. La primera rau en les mesures de seguretat que envoltaran el partit, tant en la seva prèvia com especialment en el desenllaç d’aquest, que al tractar-se d’una final a Madrid i amb la notable presència d’aficionats blaugranes, sens dubte que requerirà unes mesures fins ara pràcticament desconegudes en el nostre futbol i que obeeixen a la situació creada arran dels atemptats de París.

Per altra banda, en segon terme, de nou hem de recuperar el tema de les famoses “estelades” a l’estadi. Amb UEFA el procés continua el seu curs. El normal és que no hi hauria una decisió definitiva abans de la finalització de la present temporada.

Però una vegada més, la discussió es traspassa a l’àmbit polític i a la pugna nacional, en la que no pot quedar exempta la discussió jurídica. A través de les declaracions de la Delegació del Govern a Madrid de nou ha sorgit el debat recorrent de si han o no d’aparèixer, de si és legal prohibir l’entrada així com exhibir les estelades a l’Estadi Vicente Calderón. I fins i tot, fins a quin punt és sancionable que apareguin en la graderia de l’estadi.

Doncs bé, a diferència del que passa en la normativa UEFA on està clarament regulat i recollit en el seu article 16, a l’estat espanyol la utilització d’aquest tipus de banderes no està específicament prohibit, ni a la llei contra la violència, el racisme, la xenofòbia i intolerància en l’esport, com tampoc en el Codi Disciplinari de la Federació Espanyola de Futbol que regeix i determina les mesures disciplinàries en el futbol professional així com a la competició de la copa del rei.

Cal indicar que la Llei vigent des del 12 juliol 2007 en cap article es parla de la impossibilitat d’exhibir aquest tipus de banderes dins d’un recinte esportiu. Per tant, si no està regulat la prohibició d’una conducta, aquesta tampoc pot ser motiu de sanció. Podria arribar a entendre’s una possible analogia del que estableix l’article 2 de la mateixa llei en què s’hi detalla les definicions, dins del seu apartat 2 relatiu a “actes racistes, xenòfobs o intolerants en l’esport” i al punt d on diu textualment que està prohibit la “entonació de càntics, sons o consignes així com l’exhibició de pancartes, banderes, símbols o altres senyals, que continguin missatges vexatoris o intimidatoris, per a qualsevol persona per raó d’origen social, ètnic, geogràfic o social, per la religió, les conviccions … així com els que incitin o atemptin greument contra els drets, llibertats i valors proclamats en la Constitució “.

Ara bé, en cap cas concreta ni senyala l’element essencial que justificaria la declaració objecte d’anàlisi. Per tant, s’està davant un evident buit legal, que no tindria perquè impedir l’entrada ni tampoc la presència d’aquestes banderes a l’estadi.

Un buit legal que també és evident dins de l’ordenament disciplinari existent a la Federació Espanyola de Futbol, la qual no oblidem que organitza la competició. Només l’article 69 pot apropar-se, si bé és fins i tot més extrem que l’anteriorment esmentat en la llei estatal contra la Violència. En aquest sentit i relatiu als actes i conductes violentes, racistes, xenòfobes i intolerants en el futbol, l’indicat article parla literalment en el seu punt b de la “exhibició en les instal·lacions esportives de pancartes, símbols, emblemes o llegendes que incitin els comportaments violents, racistes, xenòfobs i intolerants o constitueixin manifest menyspreu a qualsevol dels que intervinguin en el partit “. Actuacions que estan considerades com a molt greus però que acollint-nos a la literalitat del missatge, en cap moment s’assemblen al que implicaria la presència de banderes estelades a l’Estadi.

Tant és així que estem davant d’una delicada situació perquè legalment, tal com coincideixen a assenyalar diversos experts en matèria jurídica, “específicament no hi ha cap prohibició a l’entrada d’aquestes banderes. Podria interpretar-se com a símbol il·legal amb rellevància política “o, com manifesta un altre dels juristes consultats, entrar dins d’aquests” símbols de la normativa antioviolencia “del que hem fet referència anteriorment. Però legal i específicament no hi ha cap normativa que ho prohibeixi.

Paral·lelament la RFEF, en el seu moment va enviar una circular a tots els clubs de futbol que participen en competicions estatals recordant-los que prenguin tots les mesures necessàries de prevenció en matèria de seguretat i també pel que fa a la violència, xenofòbia i la intolerància en l’esport. Textualment sol·licita a tots els clubs a que prestin “la seva absoluta col·laboració amb les força de cossos de seguretat de l’estat per mantenir el bon ordre de les trobades i amb la finalitat d’assegurar que l’assistència als estadis discorri per les vies de normalitat i l’harmonia que , sens dubte, han de presidir qualsevol esdeveniment de naturalesa esportiva, on qualsevol manifestació de violència resulta totalment incompatible i proscrita “.

Circular que respon sens dubte a aquesta seguretat que ha de presidir en tots els partits després del que va passar a París.

Pere Vilà

Professional del despatx Rebled Advocats  ]]>