La visió del soci-director de Rebled Advocats, Francesc Rebled,  sobre el “cas Cristiano Ronaldo” amb Hisenda i la publicació de la notícia al diari L’esportiu de Catalunya: “La patata calenta la té Hiesnda”.

Els tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha) van sol·licitar dilluns passat a l’Agència Tributària Estatal (AEAT) que remeti a la Fiscalia les dades de què disposi, relacionats amb les revelacions publicades aquest cap de setmana per la xarxa de periodisme d’investigació EIC sobre el món del futbol, en què està inclòs el portuguès Cristiano Ronaldo.

Segons informa en un comunicat, Gestha entén que, davant aquests documents -entre els quals destaquen els referents al futbolista del Reial Madrid-, “podria haver indicis suficients per a remetre el cas a la Fiscalia i que aquesta valori si ha d’interposar la querella corresponent” .

Això no obstant, precisa que els tècnics “creuen que aquest procés es dilatarà fins que l’organisme hagi fet les actes vinculades a tres presumptes delictes fiscals del jugador portuguès i el procés de cobrament d’aquests deutes s’iniciï”.

“En cas contrari, l’AEAT no computaria aquests deutes en els seus resultats de les actuacions de control i lluiria com a obra de la Fiscalia. Per això, el col·lectiu es pregunta fins a quin punt les revelacions de ‘Football Leaks’ estaven sota coneixement d’Hisenda o si, per contra, s’han trobat amb un cas de més envergadura a la vista de la publicació de les dades “, apunta l’escrit.

També consideren els tècnics d’Hisenda que el director de l’AEAT ha de “explicar al Congrés quin és el criteri per enviar o no a la Fiscalia les grans defraudacions d’aquests esportistes, així com quines conseqüències penals podria comportar que s’ordeni investigar només tres anys i no més exercicis i la raó d’això “.

Pel que fa a Cristiano Ronaldo, el comunicat indica que “l’AEAT li ha obert un procediment d’inspecció per tres exercicis -els de 2011, 2012 i 2013- i, en cada un d’ells, de comparèixer el delicte fiscal superaria probablement els 600.000 euros . a més podrien haver-se utilitzat empreses instrumentals en paradisos fiscals, amb el que es tractaria d’un ‘delicte fiscal agreujat que comporta penes de presó de dos a sis anys per cada delicte “.

No obstant això, si el jugador reconeix judicialment els fets i abona les quantitats reclamades, si escau, es podria rebaixar aquesta pena en fins a dos graus, el que deixaria la pena màxima de presó a 18 mesos pels tres presumptes delictes, evitant l’entrada a la presó. De tancar-se així el cas, la Justícia podria condemnar el futbolista -el que serviria d’exemple per a la societat-, aquest podria seguir amb la pràctica esportiva i Hisenda cobraria les quantitats degudes.

La Gestha afegeix, sobre els exercicis 2014 i 2015, que “els tècnics creuen que els assessors fiscals i advocats de Cristiano Ronaldo li recomanaran fer declaracions complementàries per pagar les quantitats presumiblement defraudades i exonerar les penes per nous delictes fiscals. Igual que recomanarien fer en els exercicis 2009 i 2010 per evitar la investigació judicial d’aquests presumptes delictes fiscals agreujats que prescriuen penalment en un termini de deu anys “.

En el seu escrit assenyala que aquest col·lectiu “ha vingut reclamant des del 2006 que s’equipari la prescripció tributària als 10 anys de la prescripció penal del delicte fiscal agreujat. Per al col·lectiu, aquest és un exemple molt clar que els quatre anys de prescripció tributària impedeixen a l’AEAT investigar els anys 2009 i 2010, en canvi accepta les declaracions complementàries d’anys prescrits per aconseguir l’exoneració de les penes d’aquests delictes “.

A més els tècnics creuen que també “s’hauria d’investigar el grau de col·laboració d’advocats, assessors i representants del jugador a la comissió dels presumptes delictes agreujats”.

Francesc Rebled

Soci-Director de Rebled Advocats

]]>